Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Špenátové lasagne

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Špenátové lasagne

105 min 75 min Střední 8 porce

Kdo by nemiloval lasagne? Toto oblíbené jídlo připravuje doma každý po svém trošku jinak, a přece chutná vždy skvěle. Ochutnejte s námi jejich špenátovou verzi, kde kromě výživného špenátu dominují také černé fazole či mozzarella. Už jste dostali chuť?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

506 kcal 27g Bílkoviny 16g Tuky 60g Cukry

Suroviny

celozrnne-testoviny, olivovy-olej, cibule, cesnek, rajcata, voda, spenat, petrzelova_nat, bazalka, cerne-fazole, ricotta, parmazan, mozzarella, sul, pepr

Instrukce

Připravte si 2 větší hrnce. V jednom hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody na předvaření těstovin. Jakmile voda začne vřít, přidejte po jednom plátky lasagní, aby se k sobě neslepily. Lasagne vařte 6–7 minut na středním plameni a během vaření plátky průběžně promíchávejte.

Než se lasagne uvaří, začněte s přípravou omáčky. V druhém hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek a opékejte 3–4 minuty na mírném plameni. Poté obsah hrnce zalijte krájenými rajčaty a 500 ml vody. Přidejte mražený špenát a najemno nakrájené bylinky a promíchejte. Vařte na mírném plameni, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu (cca 15–20 minut) a poté přidejte scezené černé fazole.

Zatímco se vaří omáčka, uvařené lasagne sceďte, dejte stranou a připravte sýrovou směs. Ve větší míse smíchejte ricottu, 50 g najemno nastrouhaného parmazánu a najemno nastrouhanou mozzarellu. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte.

Jakmile je vše připraveno, předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si zapékací mísu (20 cm × 40 cm). Začněte s první vrstvou: nejprve na dno mísy nalijte část připravené rajčatové omáčky a pokračujte vrstvou z plátků uvařených lasagní. Následuje vrstva sýrové směsi a poté opět rajčatová omáčka. Na omáčku přijdou plátky lasagní a poté sýrová vrstva. Tento postup opakujte, dokud vám nedojdou suroviny, přičemž vrstvy by měly vyjít 4 a vrchní vrstva by měla končit rajčatovou omáčkou.

Po naplnění zapékací mísu přesuňte do předehřáté trouby a lasagne pečte 45 minut při 180 °C.

Poté lasagne vyndejte, posypte zbytkem nastrouhaného parmazánu a dejte ještě na 8–10 minut zapéct na 180 °C, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta.

Hotové lasagne rozdělte na jednotlivé porce a podávejte.

Poznámky

Lasagne podávejte s čerstvým salátem.