Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Špenátová polévka se zastřenými vejci

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Špenátová polévka se zastřenými vejci

46 min 21 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

283 kcal 11g Bílkoviny 18g Tuky 17g Cukry

Suroviny

brambor, cibule, cesnek, voda, vinny-ocet, olivovy-olej, zeleninovy-vyvar, vejce, spenat, smetana, zeli, sul, pepr

Instrukce

Brambory oloupejte a společně s cibulí je nakrájejte na malé kostičky.

Česnek nastrouhejte najemno.

Poté si nachystejte menší hrnec, ve kterém budete připravovat zastřená vejce, nalijte do něj 1,5 l vody, přidejte sůl a 1 lžíci vinného octa a na vysokém plameni začněte obsah hrnce zahřívat.

Po prvních cca 5 minutách zahřívání si připravte druhý, větší hrnec, ve kterém budete připravovat polévku, na středním plameni v něm rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 3–4 minuty. Následně k cibuli přidejte nakrájené brambory, zeleninový vývar, sůl a pepř a celou směs vařte pod pokličkou 15–17 minut na středním plameni do změknutí brambor.

Než se uvaří brambory, připravte si zastřená vejce. Jakmile bude voda v prvním hrnci na pokraji varu (pozor – nesmí přímo vřít), ztlumte plamen na mírný stupeň, připravte si malou misku nebo hrneček a do této nádoby vyklepněte 1 vejce.

Následně si vezměte vařečku či špachtli, se kterou roztočte horkou vodu v hrnci do víru, a do vířící vody vlijte vejce z nádoby (bílek se ihned zač ne srážet a začne obalovat žloutek). Stálým mícháním pak vejce udržujte ve vířící horké vodě následující 2–3 minuty. Po této době vejce vyjměte a nechte okapat na utěrce či na talířku. Stejným způsobem pak postupně uvařte i další 3 vejce.

Až se dovaří brambory ve druhém hrnci, vypněte ohřev, přidejte do hrnce baby špenát, nastrouhaný česnek a smetanu a poté celý obsah hrnce roz mixujte tyčovým mixérem na hladký krém.

Rozmixovanou směs rozdělte do 4 talířů a do každé porce přidejte 1 zastřené vejce. Nakonec každou porci polévky posypte výhonky červeného zelí a podávejte.

Poznámky

TIP: Jako přílohu zvolte k polévce kvasovou bagetu.