Brambory a cibule oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Římský salát nakrájejte na nudličky, cherry rajčátka na poloviny a okurku na kostičky. Nakrájený salát, rajčátka a okurku vložte do větší mísy a dejte zatím stranou.
Nyní si připravte větší pánev (⌀ cca 25 cm) a na středním plameni v ní rozehřejte 1 lžíci oleje. Poté do pánve přidejte nakrájené brambory a cibuli, snižte plamen na mírný až střední stupeň a za stálého míchání směs opékejte 13–15 minut, dokud nebude každý kousek zeleniny zlatavý.
Následně vypněte ohřev, obsah pánve přendejte do menší mísy a směs nechte alespoň 15 minut chladnout.
Mezitím si do menší misky rozklepněte 6 vajec, přidejte k nim sůl a pepř a rozšlehejte je vidličkou či metličkou.
Až vychladnou brambory s cibulí, přilijte k nim do mísy rozšlehaná vejce a důkladně, ale opatrně promíchejte, aby se kousky brambor nepolámaly.
Poté v pánvi, ve které jste opékali brambory s cibulí, rozehřejte na středním plameni další lžíci oleje, ztlumte plamen na mírný, přelijte do pánve bramborovou směs z mísy a opékejte 7–8 minut, dokud spodní strana nezezlátne.
Následně placku obraťte – nejlépe tímto způsobem: Pánev stáhněte z přívodu tepla, přiklopte pokličkou, rychlým pohybem obraťte vzhůru nohama, aby placka skončila na pokličce, a z pokličky pak placku neopečenou stranou dolů přendejte do pánve. Poté placku opékejte další 3–4 minuty na mírném plameni.
Mezitím dokončete salát: Do mísy s nakrájeným salátem, rajčátky a okurkou přidejte citronovou šťávu, 1 lžíci olivového oleje, sůl a pepř a vše promíchejte.
Jakmile se dopeče tortilla, vypněte ohřev, nakrájejte ji na 4 porce a podávejte s připraveným salátem.