Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Špaldový chléb bez hnětení

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Špaldový chléb bez hnětení

150 min 40 min Střední 12 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

135 kcal 4g Bílkoviny 3g Tuky 21g Cukry

Suroviny

voda, sul, med, olivovy-olej, drozdi, spaldova-mouka

Instrukce

Troubu předehřejte na 80–90 °C.

Vezměte si větší kovovou či keramickou mísu a nalijte do ní 500 ml vlažné vody. Přidejte 1 lžičku soli, 1 lžíci medu, 1 lžíci olivového oleje a sušené droždí a zamíchejte. Následně do mísy prosejte všechnu špaldovou mouku a začněte směs pomalu míchat vařečkou. S mícháním pokračujte, dokud se všechny ingredience nespojí v těsto – není však nutné míchat dlouho.

Mísu s hotovým těstem překryjte potravinovou fólií, kterou upevněte po vnějších stranách mísy, aby se k těstu během kynutí dostalo co nejméně vzduchu. Přikrytou mísu přemístěte do předehřáté trouby a zde nechte těsto 70 minut kynout; dvířka trouby přitom nechte lehce pootevřená.

Chvíli před koncem kynutí si připravte zapékací hrnec nebo hlubší pánev vhodnou do trouby (ø 30 cm) a tuto nádobu vymažte 1 lžící olivového oleje.

Po uvedené době vyndejte vykynuté těsto z trouby, odstraňte fólii a těsto ještě párkrát promíchejte vypouklou stranou vařečky. Poté těsto vyklopte do vymazané nádoby a nechte ho kynout dalších 30 minut na teplém místě (tentokrát však těsto nedávejte kynout do trouby – pouze by se tím vysušilo).

Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C.

Po druhém kynutí přemístěte nádobu s těstem do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 190–200 °C.