Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Špaldové preclíky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Špaldové preclíky

102 min 12 min Střední 10 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

231 kcal 6g Bílkoviny 5g Tuky 39g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, trtinovy-cukr, sul, slunecnicovy-olej, susene-drozdi, voda, jedla-soda, mak

Instrukce

Do velké mísy prosejte obě mouky a přidejte 1 lžíci třtinového cukru a 1 lžičku soli. Ve druhé míse smíchejte slunečnicový olej, sušené droždí a 250 ml vlažné vody. Následně spojte obsahy obou mís a vzniklou směs hněťte rukama nebo pomocí robotu s hnětacím hákem; hněťte tak dlouho, dokud se těsto nezačne odlepovat od okrajů mísy. Poté mísu s těstem přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 1 hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných dílů a začněte tvarovat preclíky. Z každého dílu těsta nejprve vyválejte váleček s tenčími konci a tlustším středem. Poté uchopte konce válečku, 2× je kolem sebe omotejte, vzniklý pletenec přetočte směrem ke středu válečku a volné konce pletence přištípněte do těsta.

Předehřejte si troubu na 200 °C, připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Vezměte si hrnec, napusťte do něj 1,5 l vody, přidejte 50 g jedlé sody a přiveďte k varu. Ve vroucí vodě povařte upletené preclíky po dobu 1 minuty a ihned poté je přemístěte na vyložený plech. Preclíky posypte hrubozrnnou solí a mákem, plech dejte do trouby a pečte 11 minut při 190–200 °C dozlatova.

Upečené preclíky nechte vychladnout a podávejte.