Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Špaldové buchty s tvarohem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Špaldové buchty s tvarohem

202 min 32 min Náročné 20 porce

Pravé české Honzovy buchty jsou lahůdkou, kterou jen tak někdo neodmítne. Většinou se po nich jenom zapráší, protože ještě čerstvé a teplé z trouby chutnají prostě božsky. Zkuste naší verzi obohacenou o špaldovou mouku, jejíž jemně oříšková chuť v receptu skvěle ladí.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

185 kcal 8g Bílkoviny 6g Tuky 22g Cukry

Suroviny

vejce, erythritol

Instrukce

Nejprve si připravte těsto.

Vlažné mléko nalijte do hrníčku, rozdrobte do něj droždí a přidejte 2 lžičky z připravených 60 g třtinového cukru.

Poté hrníček zakryjte utěrkou a nechte alespoň 10 minut odležet na teplém místě, aby stačil vzejít kvásek. Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací nádoby prosejte 250 g celozrnné a 250 g bílé špaldové mouky.

Až v hrníčku vzejde kvásek, přilijte ho do nádoby k mouce a přidejte zbylých cca 52 g třtinového cukru, vanilkový extrakt, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli.

Následně zapněte robot a směs nechte hníst cca 15–20 minut, dokud se nezačne odlepovat ode dna nádoby a lepit se na hák.

Poté celou nádobu zakryjte utěrkou či potravinářskou fólií, dejte na teplé místo a zde nechte těsto alespoň 2 hodiny kynout.

Chvíli před koncem kynutí si připravte tvarohovou náplň.

Pro přípravu tvarohové náplně si všechny potřebné ingredience na náplň společně vyšlehejte v misce.

Až těsto vykyne, dejte si předehřívat troubu na 170 °C, připravte si zapékací mísu (20 cm × 30 cm), kterou vyložte pečicím papírem, a pomoučete si vál nebo kuchyňskou linku cca 20 g bílé špaldové mouky.

Na pomoučenou plochu vyklopte vykynuté těsto, válečkem ho vyválejte na cca 3 mm silný obdélníkový plát, poté si vezměte rádýlko a vyválené těsto rozkrájejte na čtverce o velikosti cca 5 cm × 5 cm (celkem by vám mělo vzniknout cca 20 čtverců).

Následně si nachystejte tvarohovou náplň a doprostřed každého kusu těsta dejte 1 lžičku náplně.

Až na těsto rozdělíte náplň, začněte tvarovat buchty: u každého čtverce vždy přehněte obě dvojice protějších rohů směrem ke středu, nad náplní je pevně stiskněte k sobě a následně stlačte všechny 4 boční otvory vzniklého balíčku tak, aby byla buchta zcela uzavřená. Zabalené buchty skládejte do vyložené zapékací mísy (vždy spojem dolů).

Až zabalíte všechny buchty, rozšlehejte si v misce žloutek a potřete jím všechny buchty v míse.

Následně mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut při 170–180 °C.

Po upečení posypte buchty erythritolem a podávejte.