Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Špaldové buchty

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Špaldové buchty

202 min 32 min Náročné 20 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

0 kcal 0g Bílkoviny 0g Tuky 0g Cukry

Suroviny

vejce, erythritol

Instrukce

Nejprve si připravte těsto. Vlažné mléko nalijte do hrníčku, rozdrobte do něj droždí a přidejte 2 lžičky z připravených 60 g třtinového cukru. Poté hrníček zakryjte utěrkou a nechte alespoň 10 minut odležet na teplém místě, aby stačil vzejít kvásek.

Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací nádoby prosejte 250 g celozrnné a 250 g bílé špaldové mouky.

Až v hrníčku vzejde kvásek, přilijte ho do nádoby k mouce a přidejte zbylých cca 52 g třtinového cukru, vanilkový extrakt, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli.

Následně zapněte robot a směs nechte hníst cca 15–20 minut, dokud se nezačne odlepovat ode dna nádoby a lepit se na hák. Poté celou nádobu zakryjte utěrkou či potravinářskou fólií, dejte na teplé místo a zde nechte těsto alespoň 2 hodiny kynout.

Chvíli před koncem kynutí si připravte obě náplně. Pro přípravu tvarohové náplně si všechny potřebné ingredience společně vyšlehejte v misce.

Pro přípravu makové náplně přemístěte všechny potřebné ingredience do rendlíku, zapněte střední ohřev a za stálého šlehání metličkou směs v rendlíku zahřívejte cca 2 minuty do zhoustnutí. Poté rendlík odstavte.

Až těsto vykyne, dejte si předehřívat troubu na 170 °C, připravte si zapékací mísu (20 cm × 30 cm), kterou vyložte pečicím papírem, a pomoučete si vál nebo kuchyňskou linku cca 20 g bílé špaldové mouky.

Na pomoučenou plochu vyklopte vykynuté těsto, válečkem ho vyválejte na cca 3 mm silný obdélníkový plát, poté si vezměte rádýlko a vyválené těsto rozkrájejte na čtverce o velikosti cca 5 cm × 5 cm (celkem by vám mělo vzniknout cca 20 čtverců).

Následně si nachystejte tvarohovou a makovou náplň a doprostřed každého kusu těsta dejte 1 lžičku náplně (náplně přitom střídejte – polovina buchet tak bude tvarohová, zatímco druhá polovina maková).

Až na těsto rozdělíte obě náplně, začněte tvarovat buchty: u každého čtverce vždy přehněte obě dvojice protějších rohů směrem ke středu, nad náplní je pevně stiskněte k sobě a následně stlačte všechny 4 boční otvory vzniklého balíčku tak, aby byla buchta zcela uzavřená. Zabalené buchty skládejte do vyložené zapékací mísy (vždy spojem dolů).

Až zabalíte všechny buchty, rozšlehejte si v misce žloutek a potřete jím všechny buchty v míse.

Následně mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut při 170–180 °C. Po upečení posypte buchty erythritolem a podávejte.