Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Špaldová veka

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Špaldová veka

145 min 35 min Střední 20 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

122 kcal 5g Bílkoviny 4g Tuky 15g Cukry

Suroviny

cerstve-drozdi, trtinovy-cukr, mleko, spaldova-mouka

Instrukce

Nejprve si v menší mističce připravte kvásek: Do misky dejte droždí s cukrem a třete vidličkou do konzistence tekuté pasty. Poté přimíchejte mléko a mouku a nechte kvásek vzejít (10–15 minut).

Mezitímco čekáte na kvásek, připravte si větší mísu (nejlépe od kuchyňského robotu) a dejte do ní ingredience na těsto (obě mouky, sůl, 3 vejce, olej a mléko). Jakmile kvásek vzejde, přidejte jej do mísy k ostatním ingrediencím, vypracujte hladké těsto a nechte jej vykynout (45–60 minut).

Mezitím si připravte plech a vyložte jej pečicím papírem. Až těsto vykyne, pomoučete si pracovní plochu a těsto na ní rozválejte tak, aby se dalo 2× přeložit a poté zarolovat do tvaru veky. Připravenou veku dejte na nachystaný plech, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut.

Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Nakynutou veku potřete rozšlehaným vejcem. Jakmile bude trouba nahřátá, veku do ní dejte a pečte cca 30–35 minut na 175–180 °C.

Poznámky

Do veky můžete přidat různá semínka, doporučujeme slunečnicová.