Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Šneci s pudinkovou náplní

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Šneci s pudinkovou náplní

237 min 22 min Náročné 20 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

120 kcal 3g Bílkoviny 3g Tuky 20g Cukry

Suroviny

mleko, trtinovy-cukr, cerstve-drozdi, spaldova-mouka, vejce, maslo

Instrukce

Nejprve si připravte těsto.

Do hrníčku nalijte 130 ml teplého mléka, přidejte 2 lžičky z připravených 90 g třtinového cukru a následně do hrníčku rozdrobte droždí.

Nyní zakryjte hrníček utěrkou a dejte ho alespoň na 10 minut na teplé místo, aby stačil vzejít kvásek.

Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací nádoby prosejte 150 g celozrnné a 100 g bílé špaldové mouky.

Až v hrníčku vzejde kvásek, nalijte ho do nádoby s moukou, přidejte vejce, máslo a zbylých cca 82 g třtinového cukru a vše nechte hníst zhruba 15–20 minut, dokud se těsto nepřilepí na hák.

Poté nádobu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte kynout na teplém místě alespoň 3 hodiny

Chvíli před koncem kynutí si připravte pudinkovou náplň.

Z 500 ml mléka odlijte cca ²⁄₃ do menšího hrnce, přidejte 20 g třtinového cukru a směs přiveďte k varu; mezitím si ve zbylé ¹⁄₃ mléka důkladně rozmíchejte pudinkový prášek tak, aby ve výsledné směsi nezůstávaly hrudky. Až mléko v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, za stálého míchání do hrnce postupně nalijte všechnu pudinkovou směs a následně nechte celý obsah hrnce 2 minuty vařit.

Poté hrnec odstavte a do hotového teplého pudinku vmíchejte rozinky.

Nyní si dejte předehřívat troubu na 190 °C a vyložte si pečicím papírem větší plech (nebo si připravte zapékací nádobu o rozměrech 20 cm × 30 cm, případně 25 cm × 25 cm).

Poté si pomoučete vál (nebo kuchyňskou linku) 20 g bílé špaldové mouky, na pomoučenou plochu vyklopte vykynuté těsto a válečkem ho vyválejte na 4–5 mm silný obdélníkový plát.

Tento plát potřete připravenou pudinkovou náplní a následně ho zarolujte od jedné delší strany směrem k protější delší straně.

Výslednou roládu nakrájejte na 20 plátků (nejlépe to jde režnou nití nebo drátkem) a jednotlivé plátky skládejte na vyložený plech nebo do připravené zapékací nádoby.

Plech nebo nádobu pak přemístěte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut při 180–190 °C dozlatova.

Poznámky

Hotové šneky podávejte s mléčnou polevou – tu jsme připravili svařením cca 250 ml polotučného mléka s 2 lžícemi erythritolu (postačí 7–8 minut vaření na středním plameni).