Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Slaná miska s halloumi

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Slaná miska s halloumi

35 min 25 min Snadné 1 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

438 kcal 29g Bílkoviny 14g Tuky 38g Cukry

Suroviny

cerna-cocka, cherry-rajcatka, cuketa, spenat, mata, syr-halloumi, zitny-chleb, citronova-stava, sul, pepr

Instrukce

Černou čočku uvařte podle instrukcí na obalu (většinou se jedná o přibližně 20 minut varu v cca 2násobném množství neosolené vody). Poté čočku sceďte a nechte trochu vychladnout.

Mezitím si omyjte cherry rajčátka, cuketu a špenát; poté nakrájejte cherry rajčátka na poloviny, cuketu nakrájejte (nebo nastrouhejte škrabkou) na tenké plátky a nasekejte si nahrubo čerstvou mátu.

Následně si rozehřejte nepřilnavou pánev, přidejte nakrájený sýr halloumi a opékejte ho na středním plameni cca 2 minuty z každé strany.

Po opečení sýr vyjměte, na pánev dejte omytý špenát, lehce ho orestujte (postačí 1 minuta na středním plameni) a na závěr dochuťte solí a pepřem. Poté si v topinkovači (nebo na suché pánvi) opečte polovinu plátku žitného chleba.

Nyní smíchejte vychladlou čočku s ½ celkového množství nakrájených rajčátek. Výslednou směs zakápněte citronovou šťávou, osolte, opepřete a přemístěte do servírovací misky.

Následně do misky přidejte opečený sýr halloumi, orestovaný špenát, plátky cukety a zbývající cherry rajčátka a nakonec vše posypte nasekanou mátou.

Hotový pokrm podávejte s opečeným žitným chlebem.

Poznámky

*Halloumi je polotvrdý sýr původem z Kypru. Vzhledem připomíná mozzarellu a je oblíbený pro svou jemně slanou chuť i všestranné využití v kuchyni. Díky zvláštnímu výrobnímu postupu má tento sýr zvýšenou teplotu tavení, takže se při tepelné úpravě neroztéká a drží tvar – je tedy ideální na grilování, pečení i jiné druhy tepelného zpracování.