Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Shakshouka

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Shakshouka

40 min 30 min Snadné 2 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

255 kcal 13g Bílkoviny 14g Tuky 13g Cukry

Suroviny

cervena-cibule, olivovy-olej, zluta-paprika, rajcata, cesnek, koriandr, rimsky-kmin, mleta-paprika, vejce, sul, pepr

Instrukce

Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky.

Papriku zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.

V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2 minuty na středním plameni. Poté přidejte

prolisovaný česnek, římský kmín a mletý koriandr a nechte cca 1 minutu prohřát a rozvonět. Následně přidejte mletou uzenou papriku, promíchejte a přidejte nakrájenou papriku a rajčata z konzervy.

Obsah pánve podlijte zhruba 250 ml vody, osolte a opepřete a vařte 10 minut bez pokličky na mírném plameni.

Po uvedené době vezměte lžíci, do směsi v pánvi udělejte 3 prohlubně a vyklepněte do nich vejce.

Pánev přiklopte pokličkou, stáhněte plotýnku na nízký stupeň a vařte daších 10–15 minut. Až bílek ztuhne, odstavte pánev, shakshouku posypte nasekaným koriandrem a podávejte.

Poznámky

*Shakshouka (také shakshuka nebo chakchouka) je tradiční zeleninový pokrm, který pochází z oblasti severní Afriky a Středního východu.

Receptů na shakshouku je skutečně mnoho a můžete se tak setkat s velkým množstvím nejrůznějších obměn a variací – obyčejně však základ shakshouky tvoří vejce, rajčata, paprika a římský kmín.