Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Segedín s hrnkovým knedlíkem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Segedín s hrnkovým knedlíkem

113 min 73 min Náročné 5 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

634 kcal 31g Bílkoviny 22g Tuky 75g Cukry

Suroviny

olivovy-olej, cibule, veprove-maso, mleta-paprika, bobkovy-list, zeleninovy-vyvar, zeli, kmin, sojova-smetana, sul, pepr

Instrukce

Nejprve zadělejte těsto na knedlíky.

Připravte si kuchyňský robot s hnětacím hákem a do mísy od něj nasypte špaldovou mouku.

V mouce udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, nasypte třtinový cukr a nalijte vlažné mléko. Poté celou směs lehce

promíchejte, mísu zakryjte utěrkou a nechte 15–20 minut odležet na teplém místě.

Až v míse vzejde kvásek, přidejte do mísy nakrájené pečivo, vejce a 100 ml vody a směs nechte robotem důkladně promíchat. Poté nechte obsah mísy hníst cca 5 minut, dokud nevznikne kompaktní těsto.

Následně zakryjte mísu utěrkou a těsto nechte 35–40 minut kynout na teplém místě.

Mezitím začněte připravovat guláš.

Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 7–8 minut na středním plameni. Poté přidejte nakrájené maso a opékejte další 3–4 minuty.

Následně přidejte mletou papriku, bobkové listy, sůl, pepř a 1 l vývaru (či vody) a vše nechte vařit pod pokličkou 45–50 minut na mírném plameni do změknutí masa.

Během vaření masa vám vykyne těsto; v tu chvíli si ve větším hrnci začněte zahřívat 1 l vody a mezitím si olivovým olejem vytřete 5–6 hrnečků o objemu 250–300 ml (budete potřebovat cca 1,5 lžíce oleje).

Poté si na pracovní plochu vyklopte vykynuté těsto, rozdělte ho na 5–6 dílů, naskládejte do vytřených hrnečků a lehce stlačte.

Až začne vřít voda v hrnci, vložte do ní všechny hrnečky s těstem a vařte pod pokličkou 24–27 minut na středním plameni.

Po uvaření vyjměte knedlíky z hrnečků, na pár místech je propíchněte špejlí a nakrájejte je na plátky silné 1,5 cm.

Až změkne maso v hrnci, přidejte do hrnce zelí a kmín a provařte ještě 10–12 minut pod pokličkou na středním plameni.

Následně hrnec odkryjte, přilijte sójovou smetanu a vařte ještě 3 minuty.

Poté rozdělte hotový guláš z hrnce do 5 talířů a podávejte s nakrájenými knedlíky.