Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Salát z červeného zelí a mrkve

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Salát z červeného zelí a mrkve

32 min 2 min Snadné 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

298 kcal 8g Bílkoviny 21g Tuky 18g Cukry

Suroviny

zeli, mrkev, koriandr, mandle, slunecnicove-seminko

Instrukce

Z červeného zelí oloupejte vnější suché listy.

Hlávku rozřežte na čtvrtiny a odkrojte z nich košťál. Čtvrtky zelí nastrouhejte na struhadle nebo nakrájejte nožem s velkou čepelí.

Mrkev umyjte, odkrojte z ní nať a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.

Nastrouhanou mrkev i červené zelí dejte do větší mísy, ve které se vám bude salát snadno míchat.

Slunečnicová semínka a nasekané mandle opražte nasucho na pánvi bez přidání tuku – stačí 1 minuta z každé strany na mírném plameni.

Opražená semínka s mandlemi přisypte do mísy s mrkví a zelím a mísu dejte stranou.

V menší misce si připravte zálivku. Společně vyšlehejte olivový olej,jablečný ocet, med, utřený česnek, citronovou šťávu, špetku soli a špetku pepře. Zálivku můžete buď podávat stranou v misce, nebo ji přimíchat přímo do salátu – počítejte ale s tím, že když se salát smícháse zálivkou a nechá se odležet alespoň 1 den, bude mít pak trochu jinou chuť, než když se podává čerstvý se zálivkou zvlášť.

Hotový salát podávejte s nasekaným koriandrem.

Poznámky

TIP: Salát z červeného zelí přijde vhod jako lehká svačina do krabičky nebo příloha ke grilovanému masu, kde se jeho chutě ještě více rozvinou. Pokud chcete salát konzumovat jako hlavní jídlo, doporučujeme přidat bílkoviny – například maso, tofu či tempeh.