Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Čočkový salát

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Čočkový salát

35 min 20 min Snadné 4 porce

Když se řekne salát, představíme si nejčastěji ten zelený hlávkový, ale v rámci pokrmu tato zelenina hlavní roli hrát výhradně nemusí. Hravě ho zastoupí třeba luštěniny, jako je v tomto případě čočka. Doplněná další zeleninou chutná prostě skvěle.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

289 kcal 19g Bílkoviny 6g Tuky 34g Cukry

Suroviny

cerna-cocka, voda, okurka, mrkev, cervena-cibule, petrzelova_nat, vinny-ocet, limetka, balkansky-syr, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si připravte čočku. Čočku propláchněte pod studenou vodou a dejte do středně velkého hrnce. K čočce přilijte zrhuba 1 l vody a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte 19–20 minut, dokud čočka není měkká.

Po uvaření čočku sceďte, zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a přesuňte do větší mísy.

K uvařené čočce dále přidejte na malé kostičky nakrájenou okurku, na kostičky nakrájenou oloupanou mrkev, najemno nakrájenou červenou cibuli, najemno nasekanou hladkolistou petržel, 2 lžíce bílého vinného octa, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř a vše promíchejte.

Hotový salát rozdělte do jednotlivých talířů a na každou porci před podáváním rozdrobte trochu balkánského sýra.

Poznámky

Pokud máte rádi ostrá jídla, přidejte do salátu najemno nakrájenou čerstvou chilli papričku.