Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Salát s trhaným jehněčím masem, cizrnou a červenou cibulí

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Salát s trhaným jehněčím masem, cizrnou a červenou cibulí

120 min 100 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

478 kcal 29g Bílkoviny 12g Tuky 62g Cukry

Suroviny

jehneci-maso, trtinovy-cukr, rimsky-kmin, mata, voda, ryze, cizrna, cervena-cibule, hrasek, polnicek, vinny-ocet, citron, kopr, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si zapékací nádobu(30 cm × 40 cm)

Jehněčí maso očistěte, omyjte a nakrájejte na 3–4 větší kusy, které vložte do připravené zapékací nádoby. Zde maso posypte třtinovým cukrem, římským kmínem a pepřem a následně na něj nahrubo natrhejte mátu.

Poté celý obsah nádoby podlijte 400 ml vody, lehce promíchejte, nádobu zakryjte pokličkou (nebo alobalem) a dejte péct do předehřáté trouby na 90–100 minut při 175–180 °C.

Každých 30 minut nádobu vyndejte, pomocí lžíce přelijte maso výpekem a ještě před vrácením do trouby zkontrolujte měkkost masa – až bude maso zcela měkké, bude již dostatečně upečené.

Během pečení masa si uvařte rýži: nasypte ji do hrnce, zalijte 2,5 l vody, osolte, přiveďte k varu a nechte vařit pod pokličkou 17–20 minut na středním plameni. Po uvaření rýži sceďte a propláchněte ji studenou vodou, aby zchladla.

Až se dopeče maso, vyndejte ho z trouby, vezměte si 2 vidličky a ještě horké maso v zapékací nádobě natrhejte protisměrnými pohyby vidliček na vlákna. Natrhané maso nechte zatím v nádobě s výpekem a připravte si větší mísu.

Nyní začněte tvořit salát: nejprve si pod tekoucí vodou propláchněte cizrnu a dejte ji do připravené mísy.

Následně si oloupejte cibuli, nakrájejte ji na tenké měsíčky a přidejte do mísy.

Poté do mísy přidejte uvařenou rýži, hráškové výhonky (nebo mražený hrášek), polníček, vinný ocet a citronovou kůru.

Nakonec do mísy nahrubo natrhejte kopr, celou směs důkladně promíchejte,rozdělte ji do 4 talířů, navrch každé porce dejte natrhané jehněčí maso a podávejte