Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Salát s quinoou a karamelizovaným fenyklem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Salát s quinoou a karamelizovaným fenyklem

78 min 38 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

261 kcal 6g Bílkoviny 9g Tuky 40g Cukry

Suroviny

fenykl, olivovy-olej, trtinovy-cukr, vinny-ocet, voda, quinoa, rozinky, chilli-papricka, mata, limetka, polnicek, sul, pepr

Instrukce

Fenyklové bulvy nakrájejte na tenké plátky a případné listy vyrůstající ze stonků nasekejte najemno.

Následně si vezměte větší hrnec, rozehřejte v něm 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájený fenykl (včetně případných nasekaných listů) a opékejte ho 2–3 minuty na vysokém plameni.

Poté ztlumte plamen na mírný stupeň, přidejte do hrnce třtinový cukr, vinný ocet, 200 ml vody, sůl a pepř, hrnec přiklopte pokličkou a za občasného promíchání nechte celou směs dusit 30–35 minut, dokud fenykl nezměkne a nezíská lehce hnědou barvu. Pokud by se fenykl začal připalovat, přilijte do hrnce trochu vody navíc.

Během dušení fenyklu si uvařte quinou. Vezměte si menší hrnec, nalijte do něj 600 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Následně ztlumte plamen na střední stupeň, nasypte do hrnce quinou, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 15–18 minut. Po uvaření quinou sceďte.

Karamelizovaný fenykl přemístěte z hrnce do větší misky, zde k němu přidejte uvařenou quinou, promíchejte a celou směs nechte alespoň 25 minut odležet při pokojové teplotě, aby stačila vychladnout.

Mezitím si najemno nakrájejte rozinky, chilli papričku a mátu a oloupejte si limetku, kterou následně nakrájejte na malé kostičky.

Až směs quinoy a fenyklu v míse vychladne, přidejte do ní nakrájené rozinky, chilli papričku a limetku a důkladně promíchejte. Poté obsah mísy rozdělte do 4 misek nebo talířů a ke každé porci přidejte polníček. Na závěr salát posypte nakrájenou mátou a podávejte.