Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Salát s čekankou, grepem a balkánským sýrem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Salát s čekankou, grepem a balkánským sýrem

20 min 0 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

311 kcal 10g Bílkoviny 9g Tuky 48g Cukry

Suroviny

grep, cekanka, fenykl, cervena-cibule, mata, balkansky-syr, kvasova-bageta-celozrnna

Instrukce

Nejprve si oloupejte grep: nožem odkrojte cca 0,5 cm z vrchní i spodní části grepu, poté grep postavte na výšku na prkénko a začněte z něj odshora dolů v širších svislých pruzích okrajovat kůru společně s tenkou, bílou slupkou pod ní – s každým řezem byste se tak měli dostat až k samotné červené dužině. Takto pokračujte, dokud grep neoloupete ze všech stran.

Po oloupání grep rozkrájejte na jednotlivé měsíčky a ty přemístěte do větší mísy.

Následně si omyjte čekanku, každému puku odkrojte tvrdou spodní část (jedná se přibližně o poslední 1 cm na spodním konci puku), poté puky rozeberte na jednotlivé listy a vložte do mísy ke grepu.

Dále si nakrájejte na tenké plátky fenykl a červenou cibuli a obojí přidejte do mísy.

Následně si nasekejte najemno mátu a přidejte ji do mísy.

Poté si nakrájejte na kostky balkánský sýr, který však do mísy nepřidávejte a namísto toho jej prozatím odložte stranou.

Nakonec si připravte dresink: v menší misce si smíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, sůl a pepř, výslednou směs nalijte do mísy s grepem, čekankou a ostatními ingrediencemi a celý obsah mísy důkladně promíchejte.

Směs z mísy rozdělte do 4 talířů, do každé porce přidejte nakrájený balkánský sýr a hotový salát podávejte s kvasovou bagetou.