Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Rýžový nákyp s rebarborou

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Rýžový nákyp s rebarborou

57 min 32 min Střední 5 porce

Sezóna rebarbory je opět tu! Zkuste si s námi upéct tento odlehčený rýžový nákyp s rebarborou. Příjemně vás překvapí jemně nasládlá a nakyslá chuť. Příprava je jednoduchá a z jednoho pekáče potěšíte hned pět natěšených strávníků.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

270 kcal 6g Bílkoviny 7g Tuky 44g Cukry

Suroviny

rebarbora, jasminova-ryze, kokosove-mleko, voda, javorovy-sirup, citron, vanilkovy-extrakt, vejce, sul

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 210 °C (nastavte přitom pouze vrchní pečení), připravte si menší zapékací mísu o rozměrech 20 cm × 30 cm a nakrájejte si rebarboru na menší kostičky.

Nyní si vezměte větší hrnec, dejte do něj rýži, kokosové mléko, 300 ml vody, 25 g javorového sirupu, citronovou kůru a vanilkový extrakt a celou směs přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 12–15 minut.

Mezitím si dejte vařit rebarboru: připravte si další větší hrnec, vložte do něj nakrájenou rebarboru, přidejte 150 ml vody, 25 g javorového sirupu a špetku soli, zapněte pod hrncem střední ohřev a směs přiveďte k varu. Poté hrnec přiklopte pokličkou a vařte cca 10–12 minut na středním plameni do změknutí rebarbory. Následně přemístěte celý obsah hrnce do připravené zapékací mísy.

Jakmile se dovaří rýžová směs v prvním hrnci, vypněte ohřev a nechte směs ještě 5 minut „dojít“ pod pokličkou. Poté hrnec odkryjte, do rýžové směsi přidejte 2 žloutky a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Výslednou směs přemístěte do zapékací mísy na vrstvu rebarbory, celou mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 15–17 minut při 200–210 °C, dokud rýžová směs na povrchu nezezlátne.

Hotový nákyp vyndejte z trouby, rozdělte na 5 porcí a podávejte.