Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Rýžový nákyp

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Rýžový nákyp

116 min 48 min Střední 5 porce

Dostanete čas od času chuť na sladký oběd, ale už si nevíte rady, co jiného připravit kromě ovocných knedlíků? Co takhle třeba rýžový nákyp? Vyzkoušejte naši variantu se šťavnatými blumami, které dodají celému pokrmu dokonalý šmrnc.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

341 kcal 11g Bílkoviny 10g Tuky 51g Cukry

Suroviny

mleko, jasminova-ryze, badyan, med, vanilkovy-extrakt, maslo, jedla-soda, vejce, svestky

Instrukce

Do většího hrnce nalijte 500 ml mléka. Přidejte rýži, badyán, med, vanilkový extrakt, 20 g másla a na středním plameni za občasného míchání vařte 20–21 minut, dokud se mléko do rýže zcela nevpije.

Po uvaření dejte rýži do větší mísy a nechte vychladnout alespoň 1 hodinu v pokojové teplotě.

Po vychladnutí si předehřejte troubu na 185–190 °C a zapékací nádobu (20 cm × 25 cm) vymažte zbylými 10 g másla.

Z vychladlé rýže vyjměte badyán a následně přidejte 1 lžičku jedlé sody a 3 vejc. Vše promíchejte.

Vzniklou rýžovou směsí naplňte připravenou zapékací nádobu a na povrch naskládejte a lehce zamáčkněte na čtvrtiny nakrájené blumy.

Nádobu vložte do trouby předehřáté na 185–190 °C a nákyp pečte po dobu 25–27 minut.

Nakonec nádobu vyjměte z trouby, hotový rýžový nákyp rozdělte na jednotlivé porce a podávejte.

Poznámky

Před servírováním nákyp pokapejte medem. Místo blum můžete použít jakékoliv jiné ovoce. Doporučujeme vyzkoušet například meruňky, jablka nebo sušené ovoce.