Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Rýže basmati na indický způsob

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Rýže basmati na indický způsob

30 min 20 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

224 kcal 3g Bílkoviny 5g Tuky 40g Cukry

Suroviny

basmati-ryze, olivovy-olej, voda, sul

Instrukce

Rýži nasypte do cedníku a 4–5× propláchněte pod tekoucí vodou, dokud z cedníku nepoteče téměř čistá voda.

Poté si vezměte středně velký hrnec, na středním plameni v něm rozehřejte 1,5 lžíce olivového oleje, přidejte propláchnutou rýži a promíchejte, aby se rýže obalila v oleji.

Následně rýži osolte, zalijte 300 ml vody a na silném plameni přiveďte obsah hrnce k varu. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a rýži nechte 18–20 minut dusit.

Po uvedené době hrnec odstavte z ohřevu a rýži nechte 5–10 minut odležet pod pokličkou.

Hotovou rýži načechrejte vidličkou a podávejte.

Poznámky

Pro ozvláštnění chuti rýže můžete do hrnce společně s vodou přidat 1 bobkový list nebo 2 semínka kardamomu (případně obojí).