Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Řepný chléb

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Řepný chléb

75 min 50 min Náročné 10 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

256 kcal 9g Bílkoviny 8g Tuky 37g Cukry

Suroviny

cervena-repa, spaldova-mouka, vlasske-orechy, med, olivovy-olej, voda, cerstve-drozdi, mleko, sul

Instrukce

V hrníčku si smíchejte vlažnou vodu s medem a rozdrobte do něj droždí.

Hrníček přiklopte a dejte na 10 minut stranou. Až vzejde kvásek, přimíchejte do hrníčku mléko.

Červenou řepu si nastrouhejte najemno. Do větší mísy prosejte špaldovou mouku a sůl, přidejte nastrouhanou řepu spolu s vlašskými ořechy a zamíchejte.

Do mísy přilijte kvásek a vzniklou směs hněťte rukama 5–10 minut. Poté přidejte med a olivový olej a hněťte dalších 5–10 minut; kdyby se vám těsto zdálo příliš řídké, přidejte trochu mouky navíc.

Výsledné těsto nechte kynout na teplém místě 1,5 hodiny.

Po uvedené době těsto prohněťte, vytvarujte z něj bochník a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu nechte těsto kynout

ještě dalších 30 minut.

Předehřejte si troubu na 180 °C.

Plech s vykynutým bochníkem umístěte na mřížku zasunutou do střední úrovně trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C. Po upečení nechte chléb na mřížce úplně vychladnout a teprve poté krájejte.

Poznámky

TIP: Sladkost červené řepy zajímavě doplňuje specifická chuť kozího sýru.