Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Řecký casserole

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Řecký casserole

70 min 60 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

585 kcal 39g Bílkoviny 24g Tuky 51g Cukry

Suroviny

jasminova-ryze, voda, cibule, cesnek, kruti-maso, chilli, oregano, rajcata, feta-syr, koriandr, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si dejte vařit rýži: nasypte ji do hrnce, zalijte 600 ml vody a přiveďte k varu.

Poté vodu osolte, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a nechte rýži vařit doměkka po dobu uvedenou na obalu (celozrnná rýže se většinou vaří 35–45 minut).

Mezitím si připravte masovou směs. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, česnek utřete.

Poté si ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty na středním plameni dozlatova.

Následně do pánve přidejte mleté maso, pomocí vařečky ho rozdělte na menší části a za občasného promíchání obsah pánve opékejte dalších 7–8 minut.

Poté přidejte utřený česnek, mleté chilli, oregano, špetku soli a špetku pepře, promíchejte a opékejte ještě 2 minuty.

Nakonec přidejte krájená rajčata z plechovky a cca 50 ml vody, opět zamíchejte, ztlumte plamen na mírný stupeň, pánev přiklopte pokličkou a nechte vařit cca 10 minut.

Po této době vypněte ohřev, dejte si předehřívat troubu na 180 °C a nachystejte si zapékací mísu (20 cm × 30 cm).

Až se dovaří rýže, vmíchejte ji do uvařené masové směsi v pánvi.

Následně přemístěte celý obsah pánve do připravené zapékací mísy a navrch rozdrobte sýr feta.

Poté vložte celou mísu do předehřáté trouby a pečte 12–15 minut při 170–180 °C.

Mezitím si najemno nasekejte koriandr. Hotový casserole rozdělte na 4 porce, posypte nasekaným koriandrem a podávejte.