Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Rebarborové čatní

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Rebarborové čatní

26 min 16 min Střední 1 porce

Hledáte perfektní dochucení masa, grilovaného sýru anebo třeba omáčky? Pak jste ho právě našli. Čatní z rebarbory je nejen plné zdravých surovin, ale také dokáže váš pokrm vyzdvihnout do nebeských výšin. Dopřejte si toto jedinečné spojení chutí.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

676 kcal 5g Bílkoviny 47g Tuky 78g Cukry

Suroviny

rebarbora, bazalka, vinny-ocet, kokosovy-cukr, med, pepr, sul

Instrukce

Připravte si 300 ml zavařovací sklenici.

Rebarboru nakrájejte na malé kostičky (1 cm × 1 cm).

Vezměte si velkou hlubokou pánev, přidejte do ní barevný pepř a nechte ho ohřívat na mírném plameni 1 minutu, aby se rozvoněl.

Poté přidejte nakrájenou rebarboru společně s vinným octem, kokosovým cukrem a medem.

Vše zamíchejte, podlijte 100 ml vody, přiklopte pokličkou a vařte 15 minut na mírném plameni.

Pokud se voda vypaří dříve,přilijte ještě trochu – počkejte si ale až na moment, kdy se směs začne přichytávat k pánvi, a nepodlévejte ji příliš mnoho; po přilití velkého množství vody by totiž čatní bylo příliš řídké a už byste ho jen těžko zahustili.

Po uplynulých 15 minutách přidejte do pánve nasekanou bazalku, výslednou směs nechte vychladnout, dochuťte ji solí a následně ji přemístěte do čisté zavařovací sklenice.

Čatní skladujte nejlépe v lednici, kde vydrží zhruba 2 týdny.

Poznámky

TIP: Čatní z rebarbory se skvěle hodí ke grilovanému masu a sýru a slouží jako zdravější varianta uměle dochucovaných omáček k masům.