Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Rakouský Sacher dort

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Rakouský Sacher dort

95 min 65 min Střední 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

326 kcal 9g Bílkoviny 19g Tuky 27g Cukry

Suroviny

vejce, maslo, trtinovy-cukr, jablecna-presnidavka, holandske-kakao, med, spaldova-mouka, horka_cokolada, sul

Instrukce

Nejprve si pečicím papírem vyložte kulatou dortovou formu (⌀ 22 cm). Poté si připravte větší mísu a vyšší mixovací nádobu, nachystejte si vejce a oddělte žloutky od bílků: Žloutky dávejte do mísy a bílky do vyšší nádoby. Nádobu s bílky dejte prozatím do lednice a dejte předehřívat troubu na 175 °C.

Následně ke žloutkům v míse přidejte změklé máslo, třtinový cukr, jablečné pyré, holandské kakao a med a vše šlehejte ručním šlehačem 3–4 minuty, dokud se krystaly cukru nerozpustí.

Poté vyndejte z lednice nádobu s bílky, přidejte do ní špetku soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem bílky šlehejte 2–3 minuty, dokud nevznikne tuhý sníh.

Následně do žloutkové směsi v míse zapracujte nejprve špaldovou mouku a poté opatrně, po 2 dávkách, i vyšlehaný bílkový sníh.

Výsledné těsto nalijte do vyložené dortové formy, přemístěte do vyhřáté trouby a pečte 50–55 minut při 170–175 °C.

Po upečení korpus vyndejte z trouby a nechte ho alespoň 20 minut chladnout ve formě.

Následně si připravte vodní lázeň na rozpuštění čokolády: Nachystejte si hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna.

Do hrnce nalijte malé množství vody a přiveďte ji k mírnému varu. Mezitím si do misky nalámejte čokoládu.

Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, misku vložte opatrně do hrnce (její dno se nesmí dotýkat vody) a za stálého míchání nechte čokoládu pozvolna rozpustit nad horkou párou. Až budete misku z hrnce vyndávat, dejte pozor, aby vás uniklá pára z hrnce neopařila.

Rozpuštěnou čokoládu nalijte na vychladlý korpus, vezměte si lžíci a její spodní stranou čokoládu rozetřete po celém povrchu korpusu. Poté dort dejte alespoň na 30 minut do lednice, aby čokoláda ztuhla.

Vychlazený dort nakrájejte na 6 porcí a podávejte.

Poznámky

Upečený korpus můžete také podélně rozříznout na půl a potřít cca 150 g libovolné marmelády (nejlépe meruňkové).