Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Rakouské koblihy (Krapfen)

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Rakouské koblihy (Krapfen)

55 min 20 min Střední 12 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

284 kcal 9g Bílkoviny 8g Tuky 40g Cukry

Suroviny

maslo, mleko, trtinovy-cukr, cerstve-drozdi, spaldova-mouka, vejce, dzem

Instrukce

Připravte si menší rendlík, dejte do něj máslo a zahřívejte ho 1–2 minuty na mírném plameni, aby se rozpustilo.

Poté do rendlíku přilijte mléko a vzniklou směs zahřejte na mírném plameni na teplotu mírně teplejší, než je pokojová.

Zahřátou směs přelijte z rendlíku do větší mísy, přidejte do ní třtinový cukr a droždí, mísu postavte do teplé místnosti a nechte 5–10 minut odležet, aby vzešel kvásek.

Jakmile vzejde kvásek, přidejte do mísy 500 g špaldové mouky a vejce a celou směs hněťte 5–10 minut, dokud nevznikne hladké těsto, které se odlepuje od okrajů mísy. Poté mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte 30–60 minut kynout při pokojové teplotě.

Až těsto vykyne, vyložte si pečicím papírem plech a pomoučete si pracovní plochu trochou špaldové mouky.

Na pomoučenou plochu vyklopte těsto a jeho vršek rovněž pomoučete. Poté těsto válečkem vyválejte na plát o tloušťce cca 4 cm a skleničkou (nebo kulatou formičkou) z něj vykrájejte celkem 12 koleček, která pokládejte na vyložený plech. Zde nechte kolečka ještě 10 minut kynout.

Mezitím dejte předehřívat troubu na 180 °C.

Po 10 minutách kynutí dejte na 6 ze 12 koleček těsta po 1 lžičce jahodového chia džemu, džem vždy přiklopte jedním ze suchých koleček a okraje vrchního a spodního kolečka k sobě stlačte prsty. Plech s připravenými koblížky dejte do vyhřáté trouby a pečte 15–18 minut při 170–180 °C.

Upečené koblížky vyndejte z trouby a podávejte.

* Na jahodový chia džem si připravte 350 g mražených jahod, 2 lžíce medu, 2 lžičky citronové šťávy a 3 lžíce chia semínek. Jahody vložte do menšího rendlíku a zahřívejte je 5⁠–⁠8 minut na středním plameni, dokud se nerozvaří a nepustí vodu. Poté rendlík s jahodami odstavte, přidejte do něj med, citronovou šťávu a chia semínka, promíchejte a vzniklou směs dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny. Poté již můžete džem použít podle potřeby.