Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pracny

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Pracny

35 min 15 min Snadné 30 kusů

„Necháš ty pracny?“ Také se už slyšíte? Jestli je u vás toto cukroví tak oblíbené, upečte letos naši zdravější variantu na vánoční pracny.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

90 kcal 2g Bílkoviny 5g Tuky 8g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, ovesna-mouka, trtinovy-cukr, holandske-kakao, vlasske-orechy, skorice, hrebicek, maslo, med, mleko, vejce

Instrukce

Nejprve si připravte těsto: Do středně velké mísy dejte sypké ingredience – obě mouky, cukr, kakao, ořechy, skořici a hřebíček. Vše promíchejte a přidejte máslo, med, mléko a vejce. Opět vše promíchejte a rukama vypracujte v tužší těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v lednici (pokud na pracny spěcháte, nechte ho v lednici minimálně hodinu).

Odleželé těsto si vyndejte z lednice, předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si formičky.

Ze změklého těsta ulamujte prsty kousky (cca 10 g na formičku) a plňte jimi formy na pracny tak, aby těsto ve formičce mělo uprostřed menší důlek, a tedy trochu vyšší okraje. Naplněné formičky dejte do předehřáté trouby a pečte 10–15 minut na 165–170 °C (menší pracny zaberou méně času, větší více).

Upečené pracny nechte cca 10 minut chladnout ve formičkách a před konzumací je nechte plně vychladnout.

Poznámky

Pracny před podáváním ještě obalte v třtinovém moučkovém cukru, aby vypadaly tak jako ty klasické. Pokud se rozhodnete pro tuto volbu, odeberte prosím cukr z receptu, aby pracny nebyly příliš sladké.