Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pórkovobramborová polévka

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Pórkovobramborová polévka

43 min 23 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

173 kcal 4g Bílkoviny 7g Tuky 23g Cukry

Suroviny

brambor, porek, cibule, repkovy-olej, voda, smetana, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky o velikosti cca 2 cm × 2 cm. Pórek důkladně očistěte a nakrájejte na hrubší kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.

Nyní si vezměte větší hrnec a na středním plameni v něm rozehřejte řepkový olej. Poté do hrnce dejte nakrájený pórek a nakrájenou cibuli a opékejte 4–6 minut na středním plameni.

Následně do hrnce přidejte nakrájené brambory, 1 l vody, sůl a pepř, hrnec přiklopte pokličkou a vodu přiveďte na silném plameni k varu.

Poté plamen snižte na střední stupeň a celou směs vařte 15–17 minut, dokud brambory zcela nezměknou.

Po uvedené době obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem a výslednou směs podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů, do každé porce přidejte smetanu a podávejte.

Poznámky

Polévku můžete ozdobit olivovým olejem a čerstvě namletým pepřem. Můžete ji podávat také s křupavými bramborovými slupkami, které připravíte následujícím způsobem: Troubu dejte předehřívat na 200 °C a připravte si plech, který vyložte pečicím papírem. Zatímco se trouba předehřívá, vezměte si mísu, dejte do ní 100 g syrových bramborových slupek, 1 lžíci řepkového oleje, ½ lžičky mleté sladké papriky, sůl a pepř a vše promíchejte. Takto ochucené bramborové slupky rozprostřete na vyložený plech a pečte dozlatova po dobu 20–25 minut při 195–200 °C.