Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pomerančová placka z pánve

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Pomerančová placka z pánve

92 min 54 min Střední 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

187 kcal 8g Bílkoviny 8g Tuky 19g Cukry

Suroviny

pomeranc, maslo, med, vejce, spaldova-mouka, mleko, skorice, jedla-soda

Instrukce

Nejprve si omyjte a následně na tenké plátky nakrájejte pomeranče i se slupkou a rozehřejte si troubu na 180–185 °C.

Připravte si pánev (Ø 27 cm) vhodnou do trouby ve které na mírném plameni rozehřejte máslo se 2 lžícemi medu. Dbejte na to, aby se máslo s medem zahřívalo pozvolna.

Poté začněte karamelizovat pomeranče. Do rozpuštěného másla rovnoměrně po celé pánvi rozložte nakrájené plátky pomerančů a pomalu je na mírném plameni opékejte z jedné strany 9–10 minut.

Mezitím si připravte těsto. Do vyšší mixovací nádoby dejte zbylou lžíci medu, 5 vajec, hladkou špaldovou mouku, 250 ml mléka, mletou skořici a jedlou sodu a pomocí tyčového mixéru vše společně rozmixujte. Výsledná konzistence by měla připomínat řidší palačinkové těsto.

Jakmile jsou pomeranče zkaramelizované, do pánve přilijte připravené těsto, sílu plamene zvyšte na střední a vše ještě 4–5 minut opékejte.

Po uplynutí času pánev vložte do předehřáté trouby a placku pečte 30–35 minut při 180–185 °C.

Upečenou placku vyjměte z pánve, obraťte ji pomeranči směrem nahoru a nechte alespoň 30 minut vychladnout při pokojové teplotě.

Po vychladnutí pomerančovou placku nakrájejte na požadované porce a podávejte.

Poznámky

Před podáváním placku posypte moučkovým třtinovým cukrem nebo mletou skořicí a pokapejte medem či čekankovým sirupem. K jednotlivým porcím můžete podávat také nok bílého jogurtu.