Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Polský tvarohový cheesecake (sernik)

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Polský tvarohový cheesecake (sernik)

90 min 75 min Střední 12 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

203 kcal 6g Bílkoviny 11g Tuky 19g Cukry

Suroviny

vejce, med, maslo, spaldova-mouka, kyprici-prasek-do-peciva

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 180 °C a nachystejte si pečicí formu (10 cm × 20 cm) s vysokými okraji, kterou vyložte pečicím papírem.

Následně připravte těsto na korpus: Do menší mísy dejte 2 žloutky a med a tuto směs šlehejte ručním šlehačem na vysoký výkon 2–3 minuty, dokud nevznikne pěna.

Do pěny přidejte 80 g rozpuštěného másla, špaldovou mouku a kypřicí prášek, promíchejte a vypracujte hustší těsto.

Hotové těsto rovnoměrně rozprostřete na dno vyložené formy. Poté dejte formu do trouby a pečte 18–20 minut při 170–180 °C.

Mezitím si připravte tvarohovou vrstvu: Vezměte si menší mísu, dejte do ní 3 žloutky a 50 g třtinového cukru a tuto směs šlehejte ručním šlehačem na vysoký výkon 2–3 minuty, dokud nevznikne pěna.

Do pěny následně přidejte 50 g rozpuštěného másla, tvaroh, pudink a špetku soli a promíchejte. Poté si připravte vyšší mixovací nádobu, dejte do ní 5 bílků a tyčovým mixérem se šlehacím nástavcem je vyšlehejte do téměř tuhého sněhu (potrvá to cca 2 minuty).

Následně k bílkům přidejte zbylých 50 g třtinového cukru a šlehejte dále, dokud nevznikne pevný, tuhý sníh. Hotový sníh opatrně a po několika dávkách vmíchejte do tvarohové směsi.

Až se dopeče korpus, vyndejte ho z trouby a nalijte na něj připravenou tvarohovou směs. Poté snižte teplotu v troubě na 160–170 °C a pečte dalších 45–55 minut.

Upečený cheesecake vyndejte z trouby a nechte 1–2 hodiny chladnout ve formě při pokojové teplotě. Jakmile cheesecake zcela vychladne, nakrájejte ho na 12 porcí a podávejte.