Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Polenta s houbami a cizrnou

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Polenta s houbami a cizrnou

60 min 15 min Střední 4 porce

Znáte polentu? V našich domácnostech se nevyskytuje příliš často, což je ale velká škoda. Je přirozeně bezlepková, a navíc plná vitamínů a vlákniny. Ve spojení s houbami a cizrnou vytvoříte výborný pokrm, který vás zasytí na několik hodin.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

468 kcal 17g Bílkoviny 14g Tuky 64g Cukry

Suroviny

houby, cesnek, cizrna, repkovy-olej, tymian, oregano, zeleninovy-vyvar, citron, sojove-mleko, polenta, mozzarella, sul, pepr

Instrukce

Sušené houby namočte alespoň na 30 minut do vody. Poté je sceďte a nakrájejte na menší kousky.

Česnek nakrájejte na plátky. Cizrnu zbavte vody a propláchněte ji.

Ve větší pánvi si rozpalte řepkový olej a přidejte nakrájené houby a cizrnu. Restujte na středním až silném plameni 3–5 minut, dokud houby nepustí vodu.

Přidejte tymián, oregano a nakrájený česnek a restujte další 1 minutu.

Přilijte cca 150 ml zeleninového vývaru a citronovou šťávu a směs osolte a opepřete. Zvyšte plamen na silný stupeň a vývar přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte na střední stupeň a vše nechte cca 3 minuty provařit.

V jiném velkém hrnci přiveďte k varu zbytek vývaru (1500 ml) a mléko.

Přisypte polentu, snižte plamen na střední stupeň a za stálého míchání vařte 4–5 minut.

Jakmile polenta začne houstnout, vmíchejte mozzarellu a odstavte.

Polentu rozdělte do 4 misek a podávejte s ¼ houbové směsi.

Poznámky

Podávejte posypané najemno nastrouhaným parmazánem a najemno nasekanou pažitkou.