Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Plněné lilkové závitky v rajčatové omáčce

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Plněné lilkové závitky v rajčatové omáčce

55 min 30 min Střední 10 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

114 kcal 7g Bílkoviny 8g Tuky 4g Cukry

Suroviny

cibule, cesnek, lilek, olivovy-olej, hovezi, rajcata, tymian, pepr, sul

Instrukce

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno.

Česnek utřete.

Lilek omyjte, zbavte stonku a podélně nakrájejte na 10 tenkých plátků; jednotlivé plátky pak rozložte na papírové či látkové utěrky, posolte je a dejte přibližně na 15 minut stranou.

Během této doby by se měl lilek dostatečně „vypotit“ – díky soli pustí přebytečnou vodu a orosí se.

Než se lilek vypotí, připravte si masovou náplň a rajčatovou omáčku.

Pro přípravu náplně si nejprve v hluboké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nasekanou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni.

Následně do pánve přidejte mleté hovězí maso a opékejte ještě 10 minut za občasného míchání tak, aby se maso opeklo ze všech stran. Poté pánev odstavte a opečené maso nechte vychladnout.

Mezitím si připravte rajčatovou omáčku: rozehřejte si další pánev (tentokrát nasucho) a společně v ní povařte krájená rajčata z plechovky, utřený česnek, ½ lžičky mletého tymiánu, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře – stačí 5 minut na mírném plameni, jen aby se vše spojilo v jednolitou směs.

Nyní si dejte předehřívat troubu na 190 °C.

Vypocený lilek otřete papírovou utěrkou a jednotlivé plátky krátce opečte na suché pánvi nebo na grilu (stačí 30 vteřin na středním stupni ohřevu).

Do každého plátku lilku pak zabalte trochu připravené náplně z hovězího masa; pokud závitky nedrží pohromadě a rozbalují se, propíchněte je špejlí. Závitky naskládejte do pekáče (20 cm × 30 cm), potřete 1 lžící olivového oleje a přelijte rajčatovou omáčkou z pánve.

Poté pekáč přemístěte do předehřáté trouby a pečte 12 minut při 180–190 °C

Poznámky

Upečené závitky podávejte s nahrubo nastrouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.