Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Plněné bramborové knedlíky se zelím

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Plněné bramborové knedlíky se zelím

70 min 30 min Náročné 4 porce

Plněné knedlíky se zelím jsou oblíbeným (nejen) hospodským jídlem. Připravte si je i doma podle našeho receptu z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě!

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

523 kcal 29g Bílkoviny 16g Tuky 64g Cukry

Suroviny

slunecnicovy-olej, kureci-maso, cibule, brambor, vejce, spaldova-mouka, ovesna-mouka, psenicna-krupice, voda, zeli, trtinovy-cukr, sul

Instrukce

Nejprve si připravte náplň do knedlíků: v pánvi si rozpalte 2 lžíce slunečnicového oleje, přidejte nakrájenou šunku a 70 g nakrájené cibule a opékejte 4–6 minut na středním plameni. Poté vypněte ohřev a nechte směs v pánvi na plotýnce „dojít“.

Následně si připravte bramborové těsto. Uvařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a přemístěte do větší mísy.

Zde k nim přidejte vejce, 25 g špaldové mouky, všechnu ovesnou mouku a pšeničnou krupici a celou směs důkladně, ale krátce promíchejte, aby brambory nepustily příliš mnoho vody.

Nyní si ve větším hrnci začněte zahřívat 3 l vody na vaření knedlíků.

Mezitím si pomoučete pracovní plochu 15 g špaldové mouky, bramborové těsto rozdělte napůl a jednu polovinu dejte na pomoučenou plochu. Zde z ní vyválejte plát silný 0,5 cm, který rozkrájejte na čtverce o velikosti 12 cm × 12 cm (mělo by vzniknout cca 7 čtverců). Doprostřed každého čtverce dejte 1–1,5 lžíce šunkové směsi z pánve, poté čtverce zabalte a vytvarujte z nich kuličky.

Až začne vřít voda v hrnci, osolte ji, vložte do ní připravené knedlíky a vařte je 10–12 minut na středním plameni, dokud nevyplavou na hladinu.

Mezitím si zpracujte na knedlíky i druhou polovinu těsta, a až se dovaří první várka knedlíků, vyndejte je a dejte vařit druhou várku.

Během vaření druhé várky knedlíků si připravte zelnou směs: v pánvi rozehřejte 1 lžíci slunečnicového oleje, přidejte zbylých 100 g nakrájené cibule a opékejte 2–3 minuty na středním plameni.

Poté přidejte kysané zelí, třtinový cukr a sůl, ztlumte plamen na mírný stupeň a vše opékejte 4–5 minut. Hotové knedlíky rozdělte do 4 talířů, přidejte k nim zelnou směs z pánve a podávejte.