Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pizza se špenátovým základem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Pizza se špenátovým základem

53 min 43 min Snadné 6 porce

Milovníci špenátu pozor! Takto originální recept na pizzu jste ještě nezkoušeli. Věřte nebo ne, z této listové zeleniny se dá vytvořit skvělý základ na pizzu. Pak už jen stačí dozdobit ostatními surovinami a je to.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

272 kcal 19g Bílkoviny 19g Tuky 6g Cukry

Suroviny

spenat, mozzarella, vejce, bazalka, sul

Instrukce

Troubu předehřejte na 170 °C. Nejprve si připravte těsto na krustu. Listy špenátu properte ve studené vodě a společně s mozzarellou, vejcem, bazalkou a solí přemístěte do mixéru. Směs mixujte na plný výkon 20–30 sekund. Výsledné těsto by se mělo spojit, ale nemělo by mít kašovitou konzistenci.

Plech vyložte pečicím papírem a ze vzniklého těsta na plechu vytvarujte tvar pizzy. Plech s těstem dejte do trouby a pečte 12–15 minut při 160–170 °C. V momentě, kdy začne těsto po okrajích hnědnout, vyndejte plech z trouby a nechte krustu vychladnout.

Než se upeče krusta, připravte rajčatovou omáčku. V pánvi rozehřejte lžíci slunečnicového oleje, přidejte najemno nasekanou šalotku a opékejte 2 minuty na středním plameni. Poté k šalotce prolisujte 2 stroužky česneku a opékejte ještě další 1 minutu.

Do pánve přidejte na kolečka nakrájená masitá rajčata, přilijte 200 ml vody a pánev přikryjte pokličkou. Rajčata nechte pod pokličkou 10 minut podusit na mírném plameni. Poté obsah pánve zalijte dalšími 100 ml vody a znovu dalších 10 minut poduste. Osolte a opepřete dle chuti.

Upečenou krustu po vytažení z trouby pomažte připravenou rajčatovou omáčkou. Po povrchu krusty rozprostřete plátky žampionů společně s plátky mozzarelly a krustu vraťte na 5 minut do trouby.

Hotovou pizzu rozkrájejte na 6 dílů a podávejte.