Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pistácioví šneci s domácím lískooříškovým krémem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Pistácioví šneci s domácím lískooříškovým krémem

180 min 65 min Střední 16 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

307 kcal 8g Bílkoviny 19g Tuky 27g Cukry

Suroviny

mleko, trtinovy-cukr, drozdi, spaldova-mouka, slunecnicovy-olej, pistacie, sul

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.

Lísková jádra rozprostřete na plech a dejte péct na 12–15 minut do předehřáté trouby při 170–180 °C. Dostatečně upečená jádra poznáte tak, že se začne od jejich povrchu odlupovat slupka.

Mezitím připravte kvásek na těsto. V hrníčku smíchejte 100 ml vlažného mléka s 2 lžičkami třtinového cukru a rozdrobeným droždím. Hrníček dejte stranou a nechte vzejít kvásek.

Upečená lísková jádra zabalte po vytažení z trouby do utěrky a třením je zbavte přebytečných slupek. Oloupaná jádra dejte do mixéru a s přestávkami mixujte 4–5 minut, dokud směs nebude mít máslovou konzistenci. Po rozmixování do mixéru přimíchejte holandské kakao, javorový sirup a sůl. Vzniklou směs dejte stranou.

Do větší mísy prosejte celozrnnou špaldovou mouku, uprostřed udělejte důlek a do důlku nalijte připravený kvásek. Od středu začněte těsto míchat vařečkou a postupně přidávejte zbytek vlažného mléka, olej a sůl. Těsto hněťte vařečkou alespoň 10 minut, dokud nebude mít konzistenci klasického kynutého těsta. Pokud se vlažné mléko do celozrnné mouky vstřebává moc rychle, přilévejte ho po lžících o něco více. Mísu s hotovým těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.

Podsypte si vál celozrnnou moukou a znovu předehřejte troubu na 180 °C. Na podsypaný vál přemístěte vykynuté těsto a rozválejte ho na 4–5 mm silnou obdélníkovou placku. Placku potřete připraveným lískooříškovým krémem, posypte nasekanými pistáciemi a srolujte podél delší strany. Z rolky pak pomocí nitě odkrajujte jednotlivé 2–3 cm tlusté šneky.

Kulatou pečicí formu (⌀ 25 cm) vystelte pečicím papírem. Do formy opatrně naskládejte připravené šneky a dejte péct do předehřáté trouby na 45–50 minut při 170–180 °C.

Upečené šneky nechte chvíli vychladnout a poté ihned podávejte.