Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pierogi

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Pierogi

40 min 5 min Snadné 3 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

490 kcal 18g Bílkoviny 15g Tuky 71g Cukry

Suroviny

jarni_cibulka, pohankova-mouka, smetana, vejce, olivovy-olej, sul

Instrukce

Jarní cibulky nakrájejte najemno.

Následně si připravte těsto na pirohy: Ve velké míse smíchejte pohankovou mouku, zakysanou smetanu, vejce a špetku soli a vypracujte vláčné těsto. Poté dejte mísu stranou a nechte těsto cca 15 minut odpočívat.

Mezitím dejte do velkého hrnce vařit dostatek vody na vaření pirohů. Dále si připravte náplň: Uvařené brambory rozmačkejte šťouchadlem a smíchejte s ricottou, solí a pepřem.

Po uvedené době začněte tvarovat pirohy: Odleželé těsto vyválejte válečkem na 2–3 mm silný plát a skleničkou nebo formičkou z něj vykrajujte kolečka o průměru cca 12 cm.

Doprostřed každého kolečka vždy dejte trochu bramborové náplně, následně kolečko přeložte přes náplň na půl a volné okraje těsta stlačte k sobě (např. prsty nebo vidličkou).

Až začne vřít voda v hrnci, vložte do ní připravené pirohy a vařte je na středním plameni bez pokličky, dokud nevyplavou na hladinu (potrvá to zhruba 5 minut). Poté je z hrnce vyjměte.

Během vaření pirohů si opečte nakrájenou jarní cibulku: V menší pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibulku a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni. Následně ji z pánve vyjměte.

Hotové pirohy rozdělte do 3 talířů, ke každé porci přidejte opečenou cibulku a podávejte.

Poznámky

Pro ještě lepší chuť můžete na pánvi opéct i uvařené pirohy (postačí přibližně 2 minuty na středním plameni).