Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pesto z brokolicových stonků
Přidat k uloženým

Pesto z brokolicových stonků

17 min 2 min Snadné 8 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

105 kcal 2g bílkovin 10g tuků 3g sacharidů

Suroviny

brokolice, cesnek, vlasske-orechy, olivovy-olej, spenat, bazalka, citronova-stava, sul, pepr

Postup přípravy

Nejprve škrabkou oloupejte stonek brokolice, zbavte ho tvrdé zelené části (jako u kedlubny) a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte.

Poté si vezměte menší pánev, dejte do ní vlašské ořechy a opékejte je nasucho 1–2 minuty na středním až silném plameni.

Nyní si připravte mixér a dejte do něj nakrájený stonek brokolice, oloupaný česnek a opečené ořechy. Mixér zapněte na plný výkon a mixujte 30–40 sekund, dokud směs nebude nasekaná najemno. Poté rychlost mixéru snižte a pomalu ke směsi přilévejte olivový olej.

Nakonec do směsi přidejte baby špenát a bazalku a také je rozmixujte.

Výslednou směs dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte.

Pesto můžete skladovat v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží 3–4 dny.

Tip

Pokud si chcete pesto ozvláštnit, před závěrečným dochucením do něj přimíchejte cca 50 g najemno nastrouhaného parmazánu. Pesto podávejte s celozrnným pečivem nebo jako dip k zelenině. Můžete ho také ozdobit nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.