Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Perníčky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Perníčky

65 min 10 min Snadné 50 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

45 kcal 1g Bílkoviny 2g Tuky 5g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, vlasske-orechy, jedla-soda, pernikove-koreni, maslo, med, trtinovy-cukr, vejce

Instrukce

Nejprve si do větší mísy dejte mouku, ořechy, jedlou sodu a perníkové koření a zamíchejte. Poté přidejte máslo, med, cukr a vejce a vše vypracujte v kompaktní těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 den odležet v lednici.

Následující den odleželé těsto vytáhněte a nechte cca 1–2 hodiny na lince, aby změklo a lépe se s ním pracovalo. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem. Nachystejte si také vykrajovátka (formičky) libovolných tvarů.

Poté si pomoučete pracovní plochu, těsto na ní po kouscích vyválejte na tloušťku 3–4 mm a vykrajujte z něj perníčky. Takto připravené perníčky dejte do předehřáté trouby a pečte 8–10 minut na 165–170 °C.

Po vytažení nechte perníčky vychladnout (cca 30 minut) a poté je dejte alespoň na 5 dní do lednice ve vzduchotěsné krabičce, aby perníčky změkly. Perníčky vám vydrží cca 2–3 týdny v chladu ve vzduchotěsné krabičce.