Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pečený čaj

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Pečený čaj

65 min 50 min Snadné 12 porce

Také milujete tu pohodu u hořícího krbu, kdy kromě toho, jakou pohádku právě dávají, řešíte, který druh cukroví jste ještě neochutnali? Abyste si tuto atmosféru vychutnali ještě o něco více, máme pro vás recept z naší kuchařky Jíme zdravě o Vánocích na pečený čaj, který potěší jak na srdci, tak na jazyku. Vyzkoušíte?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

70 kcal 1g Bílkoviny 0g Tuky 16g Cukry

Suroviny

jablko, pomeranc, zazvor, trtinovy-cukr, skorice, hrebicek, citron

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C a připravte si hlubší pekáč s pokličkou (nebo takový, který se dá natěsno přikrýt alobalem), ve kterém budete čaj péct.

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou je nakrájejte na kostičky (cca 0,5 cm nebo tak velké, jak by vám nevadilo je mít v čaji). Pomeranče oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky jako jablka. Zázvor očistěte a nakrájejte na plátky.

Nakrájené ovoce poté dejte do pekáče, zasypte cukrem a přidejte skořici, hřebíčky a citronovou šťávu. Směs důkladně promíchejte, pekáč přiklopte, dejte do vyhřáté trouby a pečte 40 minut na 180 °C. Po uplynutí této doby pokličku odklopte, teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 10 minut.

Mezitímco se čaj peče, připravte si zavařovací sklenice o celkovém objemu cca 300 ml. Jejich velikost záleží na tom, jak budete chtít čaj konzumovat nebo jestli jej třeba chcete věnovat jako dárek – v tom případě doporučujeme menší skleničky s max. 2 porcemi na skleničku. My jsme zvolili větší (cca 250 ml), jelikož čaj je skvělý hlavně v zimě a spotřebuje se rychle.

Čaj vytáhněte z trouby a ještě horký jej rozdělte do skleniček. Nějaké ovoce by vám mělo zbýt, jelikož šťávy bude méně než samotného ovoce – to doporučujeme ponechat a přidat jen tak do jiného čaje nebo třeba do ovesné kaše.

Po naplnění* sklenice pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout (cca 4 hodiny). Poté je přesuňte do lednice, kde je také skladujte. Čaj v lednici vydrží až 2 týdny. Na hrnek o objemu 250 ml stačí 1–2 lžíce čaje, které zalijete horkou vodou.

* Při plnění můžete ještě přidat čerstvé bylinky, jako je máta nebo meduňka. Ty dají čaji krásnou vůni a příjemnou chuť.