Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pečené brambory v soli s tvarohem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Pečené brambory v soli s tvarohem

87 min 70 min Snadné 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

205 kcal 17g Bílkoviny 4g Tuky 24g Cukry

Suroviny

brambor, tvaroh, pazitka, sul, hovezi

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Brambory zbavte všech nečistot,vydrhněte je kartáčem a osušte suchou utěrkou.

Vezměte si menší zapékací pekáč, nasypte do něj všechnu sůl a do soli rozprostřete připravené brambory. Lehce s nimi pootočte, aby držely na svém místě.

Pekáč dejte do trouby, přiklopte alobalem a brambory pečte 50 minut při 170–180 °C. Poté stáhněte teplotu na 160 °C, odstraňte alobal

a brambory pečte dozlatova dalších 20 minut.

Než se brambory upečou, nakrájejte si hovězí šunku na menší nudličky a nasucho ji opražte na pánvi (stačí zhruba 2 minuty na středním plameni).

Ještě horké brambory rozpíchejte vidličkou do kříže, podél delší strany je zmáčkněte a nechte je uprostřed „prasknout“.

Hotové brambory podávejte s tvarohem smíchaným se špetkou soli, opraženou šunkou a nasekanou pažitkou.

Poznámky

TIP: Sůl na pečení brambor určitě nevyhazujte. Prosejte ji přes síto, abyste ji zbavili nečistot vzniklých při pečení, a používejte ji dál jako běžnou sůl.

TIP testérů: Testérka Simona do tvarohu pro různorodost přidává

nasekané sezónní bylinky nebo třeba mletou papriku.