Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pečená polenta se zeleninou

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Pečená polenta se zeleninou

37 min 20 min Snadné 8 porce

Chutnali jste již kukuřičnou kaši zvanou polentu? Dnes máte jedinečnou příležitost si tuto velmi zdravou a jedinečnou surovinu zapéct se zeleninou a vychutnat si ji třeba k vyváženému obědu, co říkáte?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

304 kcal 14g Bílkoviny 13g Tuky 33g Cukry

Suroviny

voda, polenta, prepustene-maslo-ghee, tymian, mozzarella, rajcata, cuketa, zampiony, slunecnicovy-olej, cesnek, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 185 °C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 800 ml osolené vody. Za stálého míchání přisypávejte do hrnce polentu. Polentu vařte celou dobu při střední síle plamene a míchejte, dokud nezhoustne a nebude mít typickou kašovitou konzistenci (potrvá to 2–5 minut).

Poté hrnec odstavte a k uvařené polentě přimíchejte přepuštěné máslo, tymián a 200 g nastrouhané mozzarelly. Takto připravenou polentu dejte zatím stranou.

Rajčata a cuketu omyjte a žampiony očistěte. Poté zeleninu nakrájejte na plátky a v míse smíchejte s olejem, solí a pepřem. Do mísy prolisujte 2 stroužky česneku a znovu důkladně promíchejte.

Zapékací mísu (20 × 30) cm vystelte pečicím papírem a přemístěte do ní připravenou polentu. Na polentu naskládejte plátky rajčat, žampionů a cukety. Vše posypte zbylými 100 g nastrouhané mozzarelly a dejte na 12–15 minut zapéct do trouby při 175–185 °C.

Hotovou polentu nakrájejte na 8 stejně velkých kousků a podávejte.

*Polenta je kaše z kukuřičné krupice, která se nejčastěji podává jako příloha nebo může tvořit základ moučníků.

Poznámky

Polentu nakonec ozdobte čerstvou rukolou.