Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pečená jehněčí kýta s bramborovými plackami

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Pečená jehněčí kýta s bramborovými plackami

158 min 123 min Střední 4 porce

Jaro a období před Velikonoci vybízí k přípravě jehněčího. Vyzkoušejte náš recept na jehněčí kýtu z Velikonočního speciálu, věříme, že se pochutnáte!

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

473 kcal 18g Bílkoviny 16g Tuky 55g Cukry

Suroviny

brambor, jehneci-maso, cesnek, cibule, tymian, rozmaryn, hovezi-vyvar, voda, spaldova-krupice, vejce, spaldova-mouka, olivovy-olej, spenat, sul

Instrukce

Nejprve si v předstihu* připravte hrnec s pokličkou. V hrncipřiveďte vodu k varu, přidejte brambory ve slupce a vařte je na mírném plameni cca 10 minut.

Troubu předehřejte na 175–180 °C. Jehněčí maso očistěte, nakrájejte na kostky (cca 2 cm × 2 cm) a vložte do misky.

K masu přidejte najemno nastrouhané 2 stroužky česneku, najemno nakrájených 100 g cibule, tymián, rozmarýn, sůl a pepř a vše důkladně vmasírujte do masa.

Do větší zapékací nádoby (30 cm × 40 cm) vložte připravené maso, přilijte 350 ml hovězího vývaru, 100 ml vody a celou nádobu zakryjte alobalem. Zapékací nádobu vložte do předehřáté trouby a pečte 60–65 minut při 175–180 °C.

Než se maso upeče, připravte si bramborové placky. Předvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do větší misky. Přidejte celozrnnou špaldovou krupici, vejce, špetku soli, špaldovou mouku a pomocí rukou ze směsi vypracujte těsto.

Těsto přemístěte na pracovní plochu a pomocí válečku rozválejte (pokud se těsto lepí, podsypte ho trochou mouky). Těsto vyválejte do šířky 0,5 cm a pomocí vykrajovátka (Ø 6 cm) vykrajujte kolečka.

Poté na pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni. Do rozpáleného oleje vložte připravené bramborové placky a na středním plameni opékejte 1 minutu z každé strany. Hotové placky odkládejte na talíř nebo menší plech.

Až se maso upeče, sundejte ze zapékací nádoby alobal, zvyšte v troubě teplotu na 200 °C, maso vložte zpět do trouby a nechte ho ještě 18–20 minut dopéct.

Nakonec si připravte špenát. Ve větším hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni. Až bude olej rozpálený, vložte do hrnce zbytek najemno nakrájené cibule a česneku a opékejte 2 minuty na středním plameni. Poté přidejte špenát, přilijte 50 ml vody, přisypte sůl a vše duste na středním plameni 2 minuty.

Hotový špenát dochuťte dle chuti, rozdělte do 4 talířů a každou porci podávejte společně s upečeným masem a bramborovými plackami. *Brambory uvařte alespoň 12 hodin předem.