Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pečená cuketa s mátou, jogurtem a pistácemi

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Pečená cuketa s mátou, jogurtem a pistácemi

41 min 21 min Snadné 3 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

188 kcal 12g Bílkoviny 11g Tuky 11g Cukry

Suroviny

cervena-cibule, pistacie, cuketa, olivovy-olej, sul, pepr

Instrukce

Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky a pistácie nasekejte najemno.

Poté si příčně nakrájejte cuketu na 1 cm široké plátky a na jedné ze stran každého jednotlivého plátku vytvořte nožem mělké zářezy ve tvaru mřížky.

Následně dejte předehřívat troubu na 230 °C a vyložte si pečicím papírem větší plech (30 cm × 40 cm).

Nyní si vezměte větší pánev a na celkem 2 lžících olivového oleje postupně opečte všechny plátky cukety: v pánvi vždy nejprve rozehřejte trochu oleje, poté do pánve naskládejte várku nakrájené cukety (vždy nařezanou stranou dolů) a opékejte 4–5 minut na vysokém plameni. Plátky přitom neobracejte – opéct by se měly pouze z nařezané strany. Opečenou cuketu skládejte na vyložený plech. Až opečete všechnu cuketu, vložte plech do předehřáté trouby a pečte 10–11 minut při 220–230 °C.

Mezitím si připravte dresink: mátu a bazalku nasekejte najemno, vložte do menší misky, přidejte řecký jogurt, sůl a pepř, důkladně promíchejte a misku dejte zatím stranou.

Upečenou cuketu vyndejte z trouby a připravte si 3 talíře, do kterých rozdělte nejprve připravený jogurtový dresink. Na dresink následně navrstvěte pečenou cuketu, ke které přidejte nakrájenou červenou cibuli. Poté všechny porce posypte nasekanými pistáciemi a pokapejte celkem ½ lžíce olivového oleje.

Nakonec každou porci podle chuti osolte a opepřete a můžete podávat.

Poznámky

TIP: Hotový salát můžete na závěr ozdobit lístky máty.