Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pečená cizrna s mrkví, špenátem a řeckým jogurtem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Pečená cizrna s mrkví, špenátem a řeckým jogurtem

40 min 25 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

489 kcal 27g Bílkoviny 16g Tuky 57g Cukry

Suroviny

brambor, mrkev, cizrna, tymian, voda, vinny-ocet, vejce, spenat, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Připravte si menší zapékací mísu (cca 30 cm × 20 cm) a vyložte ji pečicím papírem.

Brambory omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Mrkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na širší klínky podobné velikosti jako nakrájené brambory. Následně vložte brambory i mrkev do vyložené zapékací mísy, přidejte k nim předvařenou cizrnu, sušený tymián, olivový olej, sůl a pepř a vše důkladně promíchej-te.

Poté přemístěte zapékací mísu do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 180–190 °C.

Mezitím si připravte zastřená vejce. V malém kastrůlku přiveďte téměř k varu 15 cm vody (cca 500 ml), poté vodu osolte a přidejte 1 lžíci octa. Až bude voda na pokraji varu, ztlumte plamen na mírný stupeň, následně si někam stranou (např. do malé misky nebo hrnečku) vyklepněte 1 vejce a pomocí vařečky či špachtle roztočte horkou vodu v hrnci do víru. Do vířící vody vlijte vyklepnuté vejce a stálým mícháním ho udržujte ve víru následující 3 minuty. Poté vejce z vody vyjměte a nechte ho okapat na utěrce či na talířku. Stejným způsobem pak postupně uvařte všechna 3 zbývající vejce.

Než se dopeče zelenina s cizrnou, stihnete si ještě spařit špenát a nachystat dresink.

V pánvi přiveďte k varu 200 ml vody, poté ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do pánve špenát a nechte ho vařit cca 1 minutu.

Spařený špenát osolte a opepřete.

Následně si vezměte misku a smíchejte v ní všechny suroviny na dresink uvedené v seznamu ingrediencí.

Upečenou zeleninu s cizrnou rozdělte do 4 servírovacích talířů a ke každé porci přidejte spařený špenát, jogurtový dresink a 1 zastřené vejce. Na závěr každé vejce posypte trochou pepře