Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pastýřský koláč

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Pastýřský koláč

85 min 60 min Snadné 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

275 kcal 11g Bílkoviny 4g Tuky 46g Cukry

Suroviny

slunecnicovy-olej, mrkev, zampiony, hrasek, zelena-cocka, brambor, cesnek, mleko, maslo, sul, pepr

Instrukce

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky.

Připravte si 2 hrnce, do jednoho z nich nasypte čočku, zalijte vodou a podle návodu na obalu vařte doměkka (doba varu u zelené čočky bývá zhruba 15–20 minut).

Mezitím si v druhém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte, přidejte nakrájené brambory a vařte doměkka – potrvá to zhruba 15–20 minut (záleží na velikosti bramborových kostek).

Zatímco se vaří čočka s bramborami, připravte si pečenou směs. Mrkev zbavte natě, oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka (cca 3–4 mm).

Žampiony očistěte (oloupejte, jen pokud jste zvyklí) a nakrájejte na silnější plátky. V pánvi rozehřejte slunečnicový olej, přidejte nakrájenou mrkev, žampiony a hrášek a opékejte 5 minut na mírném plameni. Poté směs dochuťte solí a pepřem a pánev stáhněte z ohřevu.

Připravte si zapékací mísu (20 cm × 30 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Do mísy přemístěte pečenou směs z pánve, přidejte k ní uvařenou čočku, zamíchejte a dejte zatím stranou.

Troubu předehřejte na 170 °C.

Z uvařených brambor si připravte hladkou kaši: brambory sceďte, ještě teplé je rozšťouchejte šťouchadlem a přidejte máslo, mléko a prolisovaný česnek. Vše vyšlehejte ručním mixérem dohladka a výslednou kaši přemístěte na směs v zapékací míse.Kaši ještě uhlaďte špachtlí, mísu dejte do trouby a pečte 35–40 minut při 160–170 °C, dokud povrch kaše nezačne hnědnout.

Po upečení nechte koláč trochu vychladnout na mřížce, rozkrojte na 8 porcí a podávejte.