Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Pálivá ďábelská vejce

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Pálivá ďábelská vejce

39 min 14 min Snadné 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

141 kcal 8g Bílkoviny 10g Tuky 5g Cukry

Suroviny

vejce, bily-jogurt, horcice, chilli, sul, pepr

Instrukce

Do středně velkého hrnce dejte 6 vajec, zalijte je vodou a přiveďte na silném plameni k varu. Jakmile voda začne vřít, odstavte hrnec z plamene, přiklopte ho pokličkou a vejce nechte 10 minut ponořená ve vodě.

Mezitím začněte připravovat karamelizovanou cibuli: Obě cibule oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka.

Následně si ve středně velké pánvi rozehřejte 1 lžičku řepkového oleje s 1 lžičkou másla, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 4–5 minut na mírném až středním plameni.

Poté do pánve přidejte 1 vrchovatou lžičku třtinového cukru a vše opékejte další 3 minuty na mírném až středním plameni.

Až uplyne 10 minut ponoření vajec, slijte z hrnce horkou vodu a vejce ponořte na 5–6 minut do studené vody.

Po 3minutovém opékání cibule s cukrem přilijte do pánve 1 lžičku octa a vše opékejte dalších 5–6 minut na mírném až středním plameni, dokud cibule nezíská zlatavou až hnědou barvu.

Poté pánev odstavte z plamene, karamelizovanou cibuli dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.

Vejce vytáhněte ze studené vody, oloupejte, rozkrojte podélně na půl a vyndejte z nich žloutky tak, aby se neporušily bílky.

Žloutky dejte do menší misky, přidejte k nim jogurt, hořčici, mleté chilli, sůl a pepř a pořádně promíchejte.

Vzniklou žloutkovou směsí naplňte bílky. Na závěr na jednotlivé kousky vajec rozdělte karamelizovanou cibuli a podávejte.

Poznámky

Hotová vejce před podáváním posypte najemno nakrájenou pažitkou.