Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Palestinská rýže s čočkou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Palestinská rýže s čočkou

42 min 27 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

376 kcal 13g Bílkoviny 6g Tuky 67g Cukry

Suroviny

hneda-cocka, ryze, voda, cibule, repkovy-olej, petrzelova_nat, rimsky-kmin, sul, pepr

Instrukce

Hnědou čočku nasypte do mísy, zalijte vodou a nechte alespoň 12 hodin máčet.

Následně čočku sceďte a dejte ji vařit společně s rýží: Čočku nasypte do hrnce, osolte a zalijte vodou tak, aby byla zcela ponořená.

Poté si vezměte cedník, nasypte do něj rýži, alespoň 3× ji propláchněte pod tekoucí studenou vodou, dejte ji do druhého hrnce, zalijte 500 ml vody a osolte. Následně pod oběma hrnci zapněte silný ohřev.

Až voda v hrncích začne vřít, ztlumte plamen pod oběma hrnci na mírný a přiklopte hrnce pokličkou. Čočku vařte 25–27 minut, během vaření ji promíchávejte a podle potřeby k ní dolijte vodu.

Rýži vařte 14–15 minut, po této době hrnec s rýží odstavte z ohřevu (pokličku nesundávejte) a nechte ho stát 6–7 minut mimo zdroj tepla.

Během vaření čočky a rýže oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Poté si připravte pánev, na středním plameni v ní rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte nakrájenou cibuli a za občasného promíchání ji opékejte 4–5 minut na středním plameni.

Poté pánev odstavte a nakrájejte si najemno petrželovou nať.

Až se dovaří čočka, sceďte ji a dejte do větší mísy. Následně k ní přidejte uvařenou rýži, římský kmín, sůl a pepř a obsah mísy promíchejte. Výslednou směs rozdělte na 4 porce, navrch každé přidejte opečenou cibuli a nasekanou petrželovou nať a podávejte.