Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Ořechová bábovka s čokoládou

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Ořechová bábovka s čokoládou

80 min 60 min Střední 25 porce

Bábovka s ořechy a čokoládou je takovou chutnou klasikou, kterou si rádi dopřejeme k nedělní kávě. Co takhle si jí připravit trošku na zdravější způsob, a to s celozrnnou špaldovou moukou? Oproti běžné pšeničné mouce dodá tělu o mnoho více vitamínů, vlákniny a minerálů. Ochutnáte?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

295 kcal 10g Bílkoviny 14g Tuky 30g Cukry

Suroviny

horka_cokolada, spaldova-mouka, holandske-kakao, kyprici-prasek, mleko, vejce, slunecnicovy-olej, med, vlasske-orechy, maslo

Instrukce

Troubu předehřejte na 175 °C. Hořkou čokoládu začněte rozehřívat nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.

Do velké mísy prosejte špaldovou mouku, kakao a prášek do pečiva.

V jiné míse vyšlehejte mléko, vejce a slunečnicový olej. Vzniklou emulzi vlijte do mísy s moukou, přidejte rozpuštěnou čokoládu, med a zamíchejte. Nakonec přimíchejte vlašské ořechy a vytvořte kompaktní husté těsto.

Formu na bábovku* důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Připravené těsto nalijte do formy, povrch rovnoměrně uhlaďte lžící nebo špachtlí a formu s těstem vložte do předehřáté trouby. Bábovku pečte 50–60 minut při 165–175 °C. Před vyndáním zkontrolujte propečenost bábovky špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky a vytáhněte ji. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je bábovka hotová. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte bábovku zpět do trouby na dalších pár minut a poté postup opakujte.

Po upečení bábovku ihned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Vychladlou bábovku nakrájejte na 16 porcí a podávejte.

*Použili jsme netradičně velkou formu na bábovku, na klasický recept vám bude stačit, když použijete ½ nebo ⅔ množství ingrediencí.