Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Německý schwarzwaldský dort

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Německý schwarzwaldský dort

116 min 46 min Střední 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

427 kcal 9g Bílkoviny 28g Tuky 34g Cukry

Suroviny

vejce, repkovy-olej, trtinovy-cukr, celozrnna-psenicna-mouka, holandske-kakao, kyprici-prasek-do-peciva

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 160 °C a vyložte si pečicím papírem kulatou dortovou formu (⌀ cca 22 cm).

Nyní připravte těsto na korpus: V hlubší míse smíchejte vejce, 2 lžíce oleje a třtinový cukr a celou směs vyšlehejte. Poté do mísy prosejte pšeničnou mouku, holandské kakao a kypřicí prášek a obsah mísy vypracujte v hladké těsto.

Hotové těsto nalijte do vyložené dortové formy, formu dejte do trouby a pečte 25⁠–⁠30 minut při 155⁠–⁠160 °C.

Po upečení vyndejte korpus z trouby a nechte ho zcela vychladnout (potrvá to cca 1 hodinu).

Než korpus vychladne, připravte si třešňovou náplň a krém. Začněte náplní: Do menšího hrnce dejte mražené třešně a třtinový cukr a směs zahřívejte 10⁠–⁠13 minut na mírném až středním plameni, dokud se třešně nerozvaří.

Mezitím si stranou v misce smíchejte kukuřičný škrob a 80 ml vody. Po uvedené době ztlumte plamen na mírný stupeň, přilijte do hrnce rozmíchaný škrob s vodou a za stálého míchání směs zahřívejte další 2⁠–⁠3 minuty, dokud nezhoustne. Následně hrnec odstavte a hotovou náplň nechte 20⁠–⁠30 minut chladnout.

Mezitím si připravte krém: Do vyšší nádoby dejte smetanu a šlehejte ji ručním šlehačem 1⁠–⁠2 minuty na vysoký výkon, dokud nevznikne tuhá pěna.

Do pěny přidejte med a smetanový sýr a celou směs vyšlehejte do hladkého krému. Krém dejte odležet do lednice, dokud nevychladne korpus.

Až korpus vychladne, podélně ho rozřízněte na dvě poloviny. Na spodní polovinu korpusu naneste ⅖ připraveného krému tak, aby těsto zcela pokryl a vytvořil vyšší okraje (zhruba 0,5 cm). Doprostřed namazaného korpusu následně přidejte všechnu třešňovou náplň a zakryjte ji další ⅕ krému. Poté vše přiklopte horní polovinou korpusu a její povrch i strany celého dortu potřete zbytkem krému.

Hotový dort nechte alespoň 3 hodiny odležet v lednici (ideálně přes noc). Poté ho nakrájejte na 8 porcí a podávejte.

Poznámky

Před podáváním dort ozdobte čerstvými třešněmi a hoblinkami hořké čokolády (min. 70%).