Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Neapolský dort

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Neapolský dort

420 min 90 min Střední 10 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

371 kcal 17g Bílkoviny 14g Tuky 40g Cukry

Suroviny

jahody, marmelada-bez-cukru

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C, připravte si kulatou dortovou formu (Ø15 cm) a vyložte ji pečicím papírem.

Začněte s přípravou tmavého korpusu. Do větší mísy dejte žloutky, jablečné pyré, kokosový olej a mléko a vše vymíchejte dohladka. V druhé míse vyšlehejte bílky pomocí tyčového šlehače v tuhý lesklý sníh (potrvá to 3–4 minuty). Do mísy s tekutými ingrediencemi prosejte špaldovou mouku, kakao a kypřicí prášek do pečiva. Vzniklou směs zamíchejte a vařečkou pomalu začněte vmíchávat vyšlehaný tuhý sníh.

Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a pečte 35–45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení a vyjmutí z trouby nechte tmavý korpus vychladnout (cca 1,5 hodiny). V půlce chladnutí korpus vyjměte z formy a formu následně připravte na další pečení.*

U přípravy světlého korpusu postupujte stejně, jako u přípravy tmavého korpusu, ale z ingrediencí vynechte kakao.

Výsledné těsto pak pečte 35–45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení a vyjmutí z trouby nechte světlý korpus vychladnout (cca 1,5 hodiny) a mezitím si připravte krém.

Do rendlíku nalijte 200 ml mléka, přidejte stévii a přiveďte k varu na mírném plameni. Mezitím si ve zbylých 100 ml mléka rozmíchejte pudinky. Až bude mléko se stévií teplé, do rendlíku přilijte mléko s rozmíchanými pudinky a za stálého míchání směs zahřívejte při mírném plameni, dokud nezhoustne. Vzniklý pudink přemístěte do misky a překryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala vršku pudinku, čímž zabráníte vytvoření krusty. Takto připravený pudink nechte vychladnout v lednici (cca 1 hodinu).

Vychladlý pudink poté přemístěte do vyšší mísy na mixování. Poté přidejte tvaroh a směs rozmixujte v hladký krém. Na sestavení dortu si připravte na kolečka nakrájené jahody, jahodovou marmeládu, oba korpusy a připravený krém. Na tmavý korpus nejprve naneste marmeládu, poté navrch vyskládejte kolečka jahod po celé ploše korpusu, na jahody naneste cca 0,5 cm vrstvu krému a vše přikryjte světlým korpusem. Zbytek krému naneste navrch světlého korpusu a takto připravený dort dejte odležet minimálně na 2 hodiny do lednice (ale nejlépe přes noc). Hotový neapolský dort rozkrájejte na 10 dílů a podávejte.

*Pokud máte 2 stejně velké kulaté formy, neváhejte a zkraťte si čas přípravou obou těst najednou. Těsta pak dejte péct do trouby i ve stejnou dobu.

Poznámky

Každou porci dortu posypte hoblinkami čokolády a podávejte s kousky nakrájených čerstvých jahod.