Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Nealkoholický kávový likér

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Nealkoholický kávový likér

335 min 25 min Snadné 16 porce

Chutnali jste už někdy kávový likér? Věříme, že originálnější verzi likéru jste doma ještě neměli. Kdo miluje opojnou vůni kávy či čokolády, zamiluje si i tento likér, který je navíc bez přídavku alkoholu. Vyzkoušíte?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

97 kcal 1g Bílkoviny 8g Tuky 4g Cukry

Suroviny

kokosove-mleko, ryzove-mleko, kava, vanilkovy-extrakt, horka_cokolada, med, vejce

Instrukce

Do středně velkého hrnce nalijte 500 ml kokosového mléka, 100 ml rýžového mléka a 80 ml espressa. Přidejte 1 lžičku vanilkového extraktu a směs vařte 10–15 minut na středním plameni, dokud nezhoustne.

Jakmile směs zhoustne, snižte plamen na mírný, nalámejte do hrnce hořkou čokoládu a přidejte med. Za stálého míchání nechte čokoládu s medem ve směsi pozvolna rozpustit. Poté vypněte ohřev a směs nechte 5 minut chladnout.

Vezměte si metličku a do vychladlé směsi postupně po jednom zašlehejte 4 žloutky. Následně směs za stálého míchání zahřívejte na mírném až středním plameni, dokud znovu nezhoustne (cca 5–7 minut).

Obsah hrnce přeceďte přes sítko do lahve, dejte do lednice a nechte zcela vychladnout (potrvá to cca 4–5 hodin).

Vychlazený likér přelijte do sklenic a podávejte.

Likér skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do 3–4 dnů. Během pobytu v lednici se může oddělit vrstva kokosového mléka od zbytku nápoje – jde o přirozený jev a v takovém případě stačí likér před podáváním dobře promíchat, protřepat v shakeru nebo krátce promixovat v mixéru.

Poznámky

Likér servírujte nejlépe na ledu. Během přípravy likéru můžete také do hrnce společně s vanilkovým extraktem přidat 1 lžičku mleté skořice.